Ganoderma lucidum

 

Pecsétviaszgomba 

 

Ganoderma

 

A pecsétviaszgomba felhasználási területeit, gyógyászati előnyeit a hagyományos orvoslásban, főleg a távol-keleti gyógymódokban sokkal előbb ismerték, mint amit kémiai és biológiai szerkezetre vagy hatásra vonatkozó bizonyítékai ma sejtetnek.

 

Shennong

Shennong

Shennong konyve

Shennong konyve

 

 

Keleten elsősorban Kínában, Japánban, Koreában és Malajziában ősidők óta ismerik a pecsétviaszgombát. A kínai tradicionális gyógyászatban (TCM=Traditional Chinese Medicine), erről számos cikk olvasható.

 

 

 

A halhatatlanság gombája, az élet meghosszabbítója 

Ezt a több mint 4000 éve ismert gyógygombát Ke. 200-tól a Han dinasztia idején lingzhi néven említik.

 

Shennong konyvrajz

Shennong könyvrajz

A dinasztia tagja Wu császár a halhatatlanság egyik eszközét látta a gombában, ezért a palota falai közt tartotta, begyűjtését szigorú körülmények közt felügyelték. A gomba jelentőségét mutatja, hogy a Yuan dinasztia időszakától a gomba díszítő motívumként megjelenik művészeti alkotásokon és használati tárgyakon, eszközökön (öveken, bútorokon, ékszereken, …). Az élet meghosszabbítására használatos gomba iránti kereslet a kínai és japán kultúrában hosszú ideig fennmaradt és ma is él. Az uralkodók varázslatos gyógyszerének tartották, ezért használata sokáig a császárok kiváltsága volt. A gomba fogyasztása elősegítette a fiatalság, az egészség és az életerő fenntartását, meghosszabbította az életet.

 

 

Világszerte elismerik értékét

A pecsétviaszgomba mind a mai napig megőrizte előnyeit. Még az igen szigorú FDA=Food and Drug Administration (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) is engedélyezte étrend-kiegészítőként való felhasználását.

 

Kínában: Lingzhi = Szellemek/istenek gombája, hallhatatlanok (gyógy)füve, szerencse (gyógy)fű

Három majom

Három majom

 

Japánban: Reishi = Tízezer év (az öröklét ázsiai megfelelője) gombája, szerencse gombája (mert a természetben nagyon nehéz használható példányra találni), majmok széke/trónja (a Japán kultúra része a majom tisztelete, emlékezzünk Sanzaru, a három bölcs majom faragványára, akik nem hallják, nem beszélik és nem látják a gonoszt), majomgomba

 

 

Koreában: Yongji = Örök ifjúság (gyógy)füve (szó szerint: A meg nem öregedés füve)

Ma már a nyugati orvostudomány is elismerően beszél róla. Japánban 1977-től Krestin® néven Ganoderma hatóanyagokat tartalmazó gyógyszert hoztak forgalomba, melyet 1980 óta a daganatos betegek kiegészítő kezelésében hivatalosan használnak.

 

Biztonságos termesztés, spórakinyerés, felhasználás

 

Vadon termő ganoderma

Vadon termő ganoderma

A vadon termő pecsétviaszgomba ritkán fellelhető és használható humán fogyasztásra.

 

Mesterséges termesztéssel az 1970-es évektől japán, kínai és malajziai kutatók értek el jelentős sikereket. Ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas terméket kapjunk, szükséges a gomba hatóanyagban leggazdagabb típusainak kiválasztása, ezek folyamatos kontraszelekciója, a termesztés és feldolgozás minősége. A pecsétviaszgomba fejlődése során magába szívja táptalaja anyagait, ezért nem mindegy milyen körülmények közt terem.

 

Pecsétviaszgomba termesztés

 

DXN Ganoderma

DXN Ganoderma

Képviselt márkánk (DXN), ehhez tölgyfafűrészport, búzakorpát, a megfelelő kémhatás kedvéért 1-2% kalcium-karbonátot, vitaminokkal dúsított táptalajt használ, melyeket hőálló polietilén zsákokba tölt, majd vattadugóval lezárja és 120 fokon hőkezeli. Ezt követően a beoltás főzött gabonacsírával történik, majd jól szellőzött helyiségben, függesztve tárolják, hogy a fejlődő gomba véletlenül se érintkezzen a talajjal. Az egyenletes átszövéshez, 30 fokos hőmérséklet szükséges. A termőtest megjelenésétől szükséges a jó levegőellátás, a szén-dioxidot eltávolító jó szellőzés, 90-95%-os páratartalom, 20-25 fokos hőmérséklet és 200-500 lux fény. A termőidőszak alatti optimális fénymennyiség az 500-1000 lux. Ezek a feltételek természetes módon Malajziában találhatóak meg, mely a termék előállításának költségét is kedvezőbbé teszi.

 

Pecsétviaszgomba hatóanyag kinyerése

 

A távol-keleti hagyományos gyógyászatban a Ganoderma lucidum egész termőtestét, illetve kalapját felhasználják, de újabb tapasztalatok szerint a spórák tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot, melynek különválasztása és készítmények formájában történő megjelenítése nem könnyű feladat.

A spórákat dupla kitinpáncél védi, melynek hatóanyagvesztés nélküli feltörése, kinyerése nagyon komplikált folyamat. Az általunk képviselt márka (DXN) ehhez saját szabadalmi eljárást alkalmaz. Alacsony hőmérsékletű levegő befújás (száraz fagyasztás) után szétválasztják a gomba testet a spóráktól, a spórát 5 fázisú őrléssel (nano őrlés) porítják, az így kapott végterméket kapszulázzák, dobozolják. Ezzel az eljárással 20 kg gomba szükséges, 1 kg maximális hatóanyag tartalmú tiszta végtermék előállításához (20:1 arány).

 

Pecsétviaszgomba felhasználási területei

 

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) önmagában is értékes gyógyhatású gomba. A természetes eredetű anyagok (gyógynövények, gyógygombák, tengeri szervezetek, állati eredetű anyagok) gyógyászati célú felhasználási lehetőségének feltárása az utóbbi néhány évtizedben rendkívül intenzívvé vált. Egyre több gyógyszergyár kutatási profiljában szerepel az új gyógyszerek hatóanyagainak lehetséges kiindulási forrásaként a természetes anyagok. Üdvözítő tény, hogy felmérések igazolják, miszerint az elmúlt 25 évben kifejlesztett, mintegy 1000 féle gyógyszermolekulának csupán 30%-a tisztán szintetikus vegyület, a többi természetes molekula vagy annak fél szintetikus származéka.

 

Ötzi a jégember

Ötzi a jégember

 

A különböző természetes anyagokat az emberiség évezredek óta használja. Bár legtöbbet a gyógynövényekről tudunk, érdekességként említhető, hogy az 1991-ben megtalált több mint 5300 évvel ezelőtt élt, Ötzi névre keresztelt jégbe fagyott gleccsermúmia, többek között pecsétviaszgombát és bükkfataplót is tartott magánál, ami minden bizonnyal feltételezi, hogy ezek gyógyhatásairól a történelem előtti korok emberének is voltak ismeretei.

 

A Földünkön élő, szabad szemmel látható gombák számát 140 000-re becsülik, azonban jelenleg e fajok csupán 10-15%-át ismerjük. Ezek közül legalább 1000-re tehető azon gyógyhatású gombákból előállított hatóanyag-fraktációk és vegyületek száma, melyeknek igen értékes terápiás hatásokat tulajdonítanak.

Biztonság

Az utóbbi néhány évtizedben a természetes anyagok szerepe az öngyógyításban, egészség megőrzésben valamint betegségek megelőzésében és kezelésében komolyan felértékelődött, de sajnos kontinentálisan tapasztalható ezek kedvezőtlen ajánlási jelenségei is. Annak érdekében, hogy a természetes anyagok és a belőlük előállított készítmények biztonságosak és eredményesek lehessenek, főként az orvosok munkájának segítése érdekében az 1980-as évek elejétől különböző monográfiák, összegzések és ajánlások kerültek napvilágra, melyeket tudományos szervezetek, szakhatóságok, gyógyszer értékeléssel foglalkozó testületek szakemberei hoztak létre.

Magyar gyógyszerkönyv

 

Ilyen az ESCOP, WHO, EMEA (Alternative Medicine Review), a Medline Plus, vagy a PubMed, stb. E forrásokból származó tudományos bizonyítékok a szakemberek mellett, a termékfejlesztéssel, a fitoterápia oktatásával foglalkozó szakembereknek, gyakorló gyógyszerészeknek, illetve étrend-kiegészítő készítmények forgalmazóinak is segítségére lehetnek mindennapi munkájuk során. Örömteli tény, hogy az Európában és hazánkban érvényben lévő Gyógyszerkönyvben, több mint 200 természetes hatóanyag található, igazolva, hogy a természetes gyógyhatású anyagoknak helyük van a modern terápiákban.

 

Az ősi, távol-keleti kultúrában, a Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) valóban csodaszer volt. Alkalmazták:

 • ideggyengeség,
 • hosszan tartó betegség által okozott gyengeség,
 • álmatlanság,
 • étvágytalanság,
 • szédülés,
 • fáradékonyság,
 • idült májgyulladás,
 • magas koleszterinszint,
 • gombamérgezés esetén ellenszer,
 • koronária-szívbaj,
 • magas vérnyomás,
 • magaslati rosszullét megelőzésére,
 • daganat,
 • köhögéssel járó időskori légcsőhurut,

A közelmúltban végzett ázsiai kutatások arra irányulnak, hogy újabb bizonyítékokat szerezzenek a következő tünetek, betegségek kezelésére, hatékonyságára:

 • öregedésgátlás,
 • érelmeszesedés gátlása,
 • vérkeringés javítása,
 • krónikus vírusos májgyulladás,
 • férfi szexuális funkciózavarok,
 • kemoterápia által okozott mérgezés,
 • kábítószer által fellépő immunszuppresszió,
 • antikarcinogén és antitumor aktivitás,
 • immunstimuláláns hatás.

Ennél jóval több variációról is olvashatunk Japán és Kínai szakirodalomban. Tény, hogy még kevés klinikailag alátámasztott humán adat áll rendelkezésünkre, de bizakodásra ad okot, hogy egyre több nyugati orvos figyelme kezd ráirányulni ennek a gombának a hatásmechanizmusaira.

Hatóanyagai

A 3 hónapos Ganoderma lucidum termőtestéből és spórákból eddig mintegy 400 bioaktív vegyületet mutattak ki.

Melyek főleg:

 • Triterpenoidok,
 • Poliszaharidok,
 • Adenozin,
 • Szerves germánium,
 • Nukleotidok,
 • Szteroidok,
 • Zsírsavak,
 • Proteinek (peptidek), és
 • Nyomelemek.

Az általunk képviselt (DXN) márka, előszeretettel alkalmazza a gomba fejlődésben lévő részét a 14 napos (2 hetes) gombafonalat (micélium), melynek poliszaharid és szerves germánium tartalma többszöröse a kifejlett gombáénál, ami számos területen előnyt jelent.

Itt nem térnénk ki ezen vegyületek részletesPecsétviaszgomba füzet jellemzésére. Erény és Bizalom

 

Amennyiben kíváncsi lennél ezen adatokra, keresd forrásul szolgáló füzeteinket és könyvünket, melyet Dr. Babulka PéterDr. Szabó László Gyula és Fődi Attila írtak: Erény és Bizalom könyv Képes, szelektív gyógynövény és -gomba ismertető, A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) ismertetőfüzet, DXN Termékkatalógus.

 

 

 

 

A pecsétviaszgomba terápiás alkalmazásainak lehetőségei.

Számos preklinikai és klinikai vizsgálat számol be farmakológiailag igazolt hatásokról (Wasser 2005). A legtöbb esetben azonban hiányoznak a kontroll csoportos vizsgálatok viszont az utóbbi évtizedben egyre több igényes beszámolóközlemény jelenik meg a terápiás alkalmazásokról.

Nézzünk néhány in vitro (latin, “az üvegben”), in vivo (“az élőben) területet ahol publikálták a biztató eredményeket.

A publikált adatok:

 • immunmoduláns,
 • érelmeszesedés-gátló,
 • fájdalomcsillapító,
 • kemopreventív,
 • radioprotektív és
 • antitumor aktivitásról nyújtanak tájékoztatást, de olyan hatásokról is beszámolnak miszerint
 • elősegíti az alvást,
 • csökkenti a véralvadást,
 • vércukorszintet,
 • a vér lipid tartalmát,
 • továbbá májvédő,
 • gyomorfekély ellenes,
 • antioxidáns,
 • szabad-gyök fogó,
 • öregedést gátló, sőt,
 • antibakteriális és
 • antivirális (ide értve HIV-ellenes hatását is)

hatásokról számolnak be. Publikációk sora bizonyítja, hogy gyógyszeres kezelés mellett, alternatív adjuvásként (hatásnövelőként) használják:

 • leukémia,
 • karcióma,
 • hepatitis és
 • diabetes betegségek esetén.

Rák kezelésében elért eredmények

Ganodermagomba

A ganoderma a Polyporaceae gombák családjába tartozik, és fogyasztását hatékony rákkezelési módszerként tartják számon Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban és Skóciában. Különböző országokban több szakorvos is a legmodernebb tudományos berendezésekkel végzett klinikai teszteket, például:

 • Prof. Ta-cheng, Tajvani Nemzeti Egyetem Orvosi Kollégiuma;
 • Prof. Cheng Hui-hua és Prof. Tung Uic-hi, Taipei Orvostudományi Főiskola;

A kísérleti eredmények azt bizonyították, hogy a ganoderma hatékony a rák kezelésében. A kutatási jelentések alapján a ganoderma a következő szempontok alapján bizonyult eredményesnek a rák kezelésében:

 • A ganoderma rákkal szembeni hatóanyagai a poliszacharidok és a szerves germánium.
 • A hatékonysága az összetevők összeadódó hatásának köszönhető. Külön-külön alkalmazva nem volna elérhető a kívánt hatás.
 • Javítja az állóképességet, erősíti az immunrendszert és korlátozza a rák szervezeten belüli terjedését.
 • A műtétet követően az alábbi rákbetegségben szenvedő pácienseken segíthet: nyelőcsőrák, gyomorrák, emlőtumor, bél-  és méhdaganat (utóbbit magam is tapasztaltam: szerk.).
 • Megszüntetheti a rák által okozott hasi folyadékgyülemet (ascitest), javítja az étvágyat és megkíméli a beteget a rák késői stádiumában tapasztalt fájdalmaktól.
 • Együttesen alkalmazható más tumorkezelési módszerekkel, például műtétekkel, sugárkezeléssel vagy kemoterápiával (ennek mellékhatását csökkentheti).

A legtöbb ember hordoz magában fogszuvasodásra, rövidlátásra vagy rákra való hajlamot, de ezek a betegségek a későbbiekben is kialakulhatnak. Ha el akarjuk kerülni a fogszuvasodást, akkor több kalciumot kell fogyasztanunk, és kerülnünk kell az édességeket. Ha a rövidlátást szeretnénk elkerülni, együnk több A-vitamint, és ne terheljük túl a szemünket. Ha a rákot akarjuk megelőzni, fogyasszunk ganodermát és kiegyensúlyozott étrend szerint táplálkozzunk.

Bár a pecsétviaszgomba világszerte a rák betegségek kezelése területén vált híressé, mégis, fogyasztását a mindennapok kiegyensúlyozott táplálkozásának részeként tartjuk elsődleges fontosságúnak, mely folyamatos fogyasztással éri el maximális hatásfokát.

FIGYELEM!

Figyelem!

Mivel a legtöbb esetben még hiányosak a kontroll vizsgálatok, a Ganoderma lucidumból és hasonló gyógyhatású gombákból készült termékek nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, fogyasztásuk kizárólag az orvos tudtával történhet! A gyógyhatású gombák elsősorban az étkezések tápanyagban gazdag kiegészítőjének számítanak, ennek megfelelően fogyasztásuk a szervezetben zajló biológiai folyamatok támogatásához nyújtanak segítséget, mintha rendszeresen ennénk almát vagy innánk gyógyhatású teákat.

Az immunbiológia egyre sokrétűbb és hatalmasabb tudományterület. Közismert, hogy az ember egészségének, létének alapfeltétele az ép és normálisan működő immunrendszer. Hänsel és Wagner klasszikus munkáiban olvasható, hogy a növényi és gomba eredetű immunstimulánsok, nem növelik az immunválaszt, hanem fokozzák a gazdaszervezet ellenálló képességét.

Gyógyhatású reakciók.

A japán orvostudomány megerősítette a ganoderma pozitív hatásait.
Az orvosok világszerte fontosnak tartják a jó minőségű gyógyszereket. A ganoderma különleges hatásait egy új orvosi kifejezéssel jelölik: „adaptogén”  (helyreállítja a megbomlott egyensúlyt).
A japán kórházak és kutatóintézetek által végzett hosszas kutatások és kísérletek minden szempontból megerősítették a ganoderma pozitív hatásait. Bizonyítottan hatékony olyan betegségek kezelésében, melyeknek kiváltó oka valamilyen vérkeringési zavar.

harmónia és egyensúly

Találd meg az egyensúlyt!

Ilyen betegségek:

1.    Alacsony és magas vérnyomás (hipertonia).
2.    Hipertonia által okozott szívbetegségek.
3.    Agyvérzés, magas vércukorszint, érszűkület.
4.    Klimaxos rendellenességek, nőgyógyászati problémák.
5.    Székrekedés, aranyér.
6.    Krónikus hepatitisz.
7.    Vizelési nehézségek, gyakori vizelési inger.
8.    Gyomor-és nyombélfekély.
9.    Légúti allergiás betegségek.
10.  Krónikus hörghurut, asztma.
11.   Ízületi gyulladások, reumatikus betegségek.
12.   Álmatlanság, letargia, neurózis.

 

Mivel a ganoderma harmonizálja a szervezet funkcióit, ezáltal fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, támogatja az immunrendszert.

 

A ganoderma szedését követően néhányan „gyógyhatású reakciókat” tapasztalhatnak, különösen a fogyasztás kezdeti időszakában:

 • szédülés,
 • gyengeség-érzés,
 • gyakori vizelési és székelési inger jelentkezhet.

pipaEz normális jelenség. Azt jelzi, hogy megindult a tárolt méreganyagok távozása a szervezetből.

A cukorbetegek sok cukrot veszíthetnek, a reumás betegek átmenetileg erősebb fájdalmat tapasztalhatnak. Ez a jelenség csupán a szervezet normális, funkcionális alkalmazkodása. Semmire nem utal a ganoderma hatékonyságán kívül. Az egyén fizikai állapotától függően pár napon belül ezek a tünetek megszűnnek. Bő folyadékfogyasztással ezek a tünetek hamarabb megszűnhetnek. Mivel a ganoderma természetes hatóanyag, hagyományos gyógyszerekkel együttesen is alkalmazható, azok mellékhatásait csökkentheti.

Toxikológiai (nem humán) vizsgálatok  bizonyítják, hogy huzamosabb ideig alkalmazva sem okoz súly- vagy vérkép változást és semmilyen káros következménnyel nem jár.

Terápiás adagolása kivétel nélkül szakorvos beleegyezésével történhet! Ennek érdekében, bizakodunk, hogy a jövőben egyre több hazai orvos és szakorvos figyel fel ennek a nagyszerű gyógyhatású gombának terápiás jelentőségére.

 

Kinek javasolt a pecsétviaszgomba fogyasztása?

kisikonokCsalád

A Család számára, 0-100 éves korig minden korosztály számára ajánlott a pecsétviaszgomba fogyasztása. A fent említett ismeretek birtokában érthető, hogy a fogantatás pillanatától, egészen aggastyán korig számos olyan terület adódik egy ember életében, ahol a Ganoderma gyógyhatású gomba alkalmazása nélkülözhetetlen. Táplálékaink egyre hanyatló minőségének (mesterséges adalékanyagok, hormonok, szintetikus vegyszerek, vitamin és ásványi anyag vesztés, stb.), megváltozott életmódunknak és környezetünk káros hatásainak következtében (savasodás) fontossá vált étkezéseinket kiegészíteni olyan magas minőségű, mesterséges adalékoktól mentes, tiszta forrású plusz élelmiszerekkel, melyek “katalizátorként”  lehetővé teszik szervezetünk számára a kiegyensúlyozott működést.

 

 

Célunk, hogy az oldalunkra találó, természetes gyógymódok iránt érdeklő kedves olvasó segítségedre lehessünk abban, hogy megérthesd mit várhatsz és mit nem várhatsz el az Ázsiában évezredek óta használt, majd a múlt század közepétől a nyugati tudományos élet számára is felfedezett pecsétviaszgombától és tedd a mindennapi táplálkozásaid szokásává.

 

Kazincziné Batta Mónika és Kazinczi Ferenc

A következőkben, az általunk képviselt (DXN) márka maximális minőségű Ganodermás termékei közül válogathatsz kedvedre, melyek hatékonyan segítenek egyéni Életmódprogramod kialakításában.

Szabad út.

Google Analytics-et használunk…

...ha elfogadod köszönjük! Ha elutasítod, megértjük, így továbbra is látogatható az oldalunk anélkül, hogy mérnénk.